Vattenkvalitet

Vattenkvaliteten påverkar mer eller mindre alla växtskydds- och mikronärings-blandningar som bereds i sprutan. Har du koll på just dina förhållanden vad gäller vattnets hårdhet och pH?

Hårt vatten innebär en hög koncentration av kalcium-, magnesium och järnjoner som kan bindas upp av t.ex. den aktiva substansen i ett växtskyddsmedel. Detta leder till en reducerad effekt av körningen som följd. De flesta vatten har ett högre pH än vad som är optimalt för den produkt som skall användas vid sprutningen. Vissa produkter bryts ned fort vid höga pH, lika gäller ett fåtal produkter som bryts ned fort vid låga pH. Det är därför viktigt att känna till den produkt man skall använda samt den vattenkvalitet man har tillgång till.

pH-Opti är en produkt som används för att binda upp de positivt laddade jonerna, samt att surgöra sprutvätskan. Produkten tillsätts först, innan andra produkter blandas i sprutan. Viktigt är att dosera rätt utifrån rådande förhållanden. Fråga din säljare för råd samt för att fastställa om du behöver justera vattenkvaliteten för att bli optimal vid sprutningen. Exempel på produkt där du har mycket god effekt av tillsats av surgörande och neutraliserande tillsatsmedel är glyfosat (Spectra, Glyfonova bio, m.fl.) och fluroxipyr (Spitfire, Ariane S m.fl.)

Till höger hittar du en instruktionsfilm om hur pH-Opti fungerar. Klicka på filmen och sedan på "YouTube" bilden så öppnas filmen i ett större format.

Lantmännens vattentjänst
Den som köper växtskydd av Lantmännen erbjuds vattenprov för att utröna vattnets kvalitet och då avgöra om behov av pH-sänkande produkt finns.

Så här fungerar Lantmännens vattentjänst:

Ta vattenprov

Ta ett vattenprov

Lämna in

Lämna på närmaste Lantmännenkontor

 

Få svar direkt

Få svar direkt på aktuell dosering

 

uppnå maximal effekt

Och uppnå maximal effekt!


Med pH-Opti får du ett optimalt pH-värde, varken för högt eller för lågt.

Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng