Tillväxtreglering

Tillväxtreglering med produkter innehållande trinexapac:

För att säkerställa stråstyrkan och/eller minska axbrytning kan tillväxtreglerare tillsättas grödan från stråskjutning fram till flaggbladsstadiet. Moddus Start är den produkt på marknaden som även kan köras tidigare, från bestockning (DC 25), för att stärka rotsystemet och för att ge mer kraft åt sidoskott på plantan. En viktig parameter vid tillväxtreglering är att tillväxten i grödan är god samt att temperaturen är minst ca 10 OC. Om tillväxtreglering körs i DC 31-33 syftar körningen till att ge ett starkare strå genom att minska cellsträckningen, vilket ger tjockare stråvägg. På så sätt motverkar man liggsädesrisken vid kraftiga bestånd, höga kvävegivor och/eller hög kvävemineralisering från jorden. Om tillväxt­regleringen istället utförs i DC 37-39 minskas risken för axbrytning.

I senaste års försök med tillväxtreglering kan en tendens till högre skörd urskiljas. Stråkortningseffekten beror av väderleken före, under och efter körningen. Hög solinstrålning är önskvärt och ger en högre effekt. Frost före eller efter behandling får ej förekomma. Trinexapac som är den verksamma substansen i produkterna Trimaxx, Moddus M och Moddus Start går in i plantan systemiskt till tillväxtpunkterna där den påverkar celltillväxten genom att hämma bildningen av gibberelinsyror, som är essentiella för cellsträckningen. Om kvävetillförseln är överoptimal och risken för liggsäd är övervägande är denna behandling en god försäkring för att minska risken för liggsäd.

Liggsäd

Konsekvensen av liggsäd är ett kraftigt sänkt netto, därför är en stråförkortning en prisvärd försäkring. Liggsäd beror bl.a. på att:

  • Matningen av axen blir betydligt sämre efter att stråna knäckts
  • Kvaliteten riskerar att försämras vid liggsäd
  • Vattenhalten är i genomsnitt högre vid liggsäd
  • Tröskkapaciteten kan halveras vid liggsäd

 

Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng