Skjutkraftstestat utsäde

Lantmännens vårutsäde* är skjutkraftstestat för en säkrare uppkomst. Vi vill säkra att det gror även under tuffa förhållanden. Det är vi unika på och det ger dig som odlare de bästa förutsättningarna för en god etablering.

Ett skjutkraftstest innebär att vi låter kärnorna gro i jord. Det gör vi för att testet ska vara mer likt de verkliga förhållandena på fältet som utsädet ska gro i, istället för bara på ett papper som ett traditionett grobarhetstest innebär. 

 Skjutkraftstest
Lantmännens skjutkraftstest 

Djup sådd och packad jord ger ett mekaniskt motstånd, precis som utsädet har ute på fältet. Vi låter också utsädet gro under kallare förhållande, 6 grader, än vad ett vanligt test kräver. Vid ett traditionellt test tillförs också groningsstimulerande syra mot eventuell groningsvila.

Traditionell grobarhetstest på papper
Traditionell grobarhetstest på papper

Genom att använda skjutkraftstest på all stråsäd av vårutsäde som vi producerar ställer vi högre krav på vårt utsäde än vad branchen egentligen kräver. Genom att utsätta utsädet för större påfrestning kan vi också sortera bort de svagare partier som vi upptäcker, som vi inte hade upptäckt vid ett traditionellt papperstest.

Förutom vårutsäde* skjutkraftstestat även allt Thermoseedbehandlat höstutsäde.

Resultat av testet

I praktiken innebär testet att vi upptäcker partier som vid ett traditionellt grobarhetstest visar bra siffror, men som vid ett skjutkraftstest visar nedsatt potential. Utifrån testet väljer vi rätt behandlingmetod, eller kasserar utsädet.

Exempel

  • Vid test av 104 utsädesodlingar i havre klarade samtliga partier gränsen på 85% grobarhet vid ett traditionellt test. Vid skjutkraftstestet klarade endast 31 st partier gränsen. På så sätt visades utsädets smitta sin fulla potential och  resterande partier kunde behandlas på rätt sätt.
  • Friska partier som klararar gärnsen för 85% grobarhet på papper kan säljas obehandlade. Vid ett test av 30 st obehandlade partier visade skjutkraftstestet att partiernas genomsnittliga fältgrobarhet var 76%. Efter behandling och ett nytt skjutkraftstest var snittet 87%. På så sätt kan vi upptäcka och behandla svagare partier som annars skulle kunna säljas obehandlade.

Utifrån vårt skjutkraftstest vågar vi säga att utsädet* som produceras av Lantmännen har säkrare grobarhet, även under tuffa fältförhållande.

 

*Utsädet som skjutkraftstestas är det utsäde som vi själva producerar av vårkorn, havre, vårvete, vårrågvete. Övriga grödor skjutkraftstestat inte och inte heller utsäde som köps in/importeras från andra aktörer - t.ex. vissa grund/odlingsutsäde eller kompletteringar vid brist på utsäde.

Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng