Vårutsäde

Vi erbjuder ett omfattande sortiment inför vårsådden med såväl pålitliga trotjänare som starka nyheter. Vi är övertygade om att du ska hitta intressanta sorter som passar dina odlingsförutsättningar och mål. Fördjupad informationen om varje sort hittar du via länkarna nedan.

Vårutsäde

Vårkorn
Större delen av svenska kornskörden används till foder men en betydande del används också till maltproduktion. Sverige har goda förutsättningar att odla fram maltkorn med hög kvalitet.

Vårvete
Kvarnarna behöver bra kvalitetsvårvete för att tillgodose storbageriernas krav på mjölkvalitet. Vi har stabila och marknadsledande sorter med hög kvalitet för både konventionell och ekologisk odling.

I år lanserar vi också ett nytt toppavkastande fodervårvete, KWS Alderon.

Havre
En del av skörden används till gryn och andra hälsosamma livsmedelsprodukter och havretrenden ökar. Med vår svenskförädlade sort Galant får du en stabil och högavkastande kvalitetssort.

En ny sort av högfetthavre, Fatima, vidgar möjligheterna att producera specialprodukter. Större delen av havreskörden används till foder, främst till nötkreatur och hästar. Den stora kärnan och höga rymdvikten hos svensk havre medför också väldigt goda exportmöjligheter.

Vårrågvete
Vårrågvete är en ny vårgröda i Sverige med bra avkastningspotential till foder och stärkelse.

Vårraps 
Vårraps och vårrybs är bra avbrottsgrödor i växtföljden. Vårrybs mognar ca två veckor tidigare än vårraps och väljs i odlingslägen där man vill hinna så höstsäd i god tid på hösten. Bra fröpris och starka odlingskalkyler ger ett ökat odlingsintresse av vårraps.

Ärt
Odlingen är inriktad på gula matärter och ärter till foder. Numera dominerar de bladlösa, mycket stjälkstyva sorterna både till mat och till foder. Vår egenförädlade och toppavkastande Ingrid är marknadens odlingssäkraste sort som också har väldigt lågt spill.

Åkerböna
Åkerböna är en proteingröda med närmare 30 % protein i fröet. Den har kraftig pålrot och har klarar sig bra på lerjordar även styva sådana. De flesta åkerbönsorter har ganska lång vegetationsperiod, 140-150 dagar vilket är ca 20-30 dagar längre än ärterna. Skillnader i mognadstid mellan åkerbönsorter kan uppgå till 2-3 veckor men där tidigheten medför ganska stor avkastningssänkning. Ärter är under de flesta förhållanden odlingssäkrare än åkerbönor undantaget styva lerjordar där åkerbönor passar bättre.

Lin
Den svenska linarealen gjorde ett jättekliv från 2008 till 2011. Kvaliteten är viktig, bruna och blanka ska fröna vara.

Om du har frågor eller vill veta mer är du välkommen att kontakta någon av våra säljare eller Kundtjänst tel: 0771- 111 222, lantbruk.kundtjanst@lantmannen.com

 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng