Höstutsäde

Vi har ett flertal framgångsrika sorter inom höstutsäde, både egenutvecklade och de vi är återförsäljare av. Det är vår förhoppning att du ska hitta någon eller några favoriter som passar dina förutsättningar och det mål du har för din odling.

Höstutsäde

Höstvete
Höstvete
utgör basen för vår brödsädesproduktion men de senaste åren har höstvetet dessutom använts alltmer till foder och för etanolproduktion. Brödvetena ska ge hög skörd med tillräckligt hög proteinhalt och bra bakningsproteiner. Vetesorter till foder och etanol ger hög stärkelseskörd, har ofta hög stärkelsehalt samt låg proteinhalt och svaga bakningsproteiner.

Rågvete
Rågvete passar bäst på lätta jordar till medelstyva leror. Rågvetet förenar rågens anspråkslöshet och sjukdomstolerans med vetets goda avkastningsförmåga och kärnkvalitet. De senaste hårda vintrarna

har rågvetet överraskat med förvånansvärt god vinterhärdighet.

Höstråg
Höstråg är en säker gröda på lättare jordar och speciellt hybridsorterna är mycket konkurrenskraftiga gentemot övriga spannmålsgrödor även på bättre jordar. Höstrågen används huvudsakligen för produktion av knäckebröd och grovt matbröd. Numera erbjuds både traditionella populationssorter och mycket högavkastande
hybridsorter.

Höstkorn
Höstkorn har ökat markant i Västeuropa på grund av den högre skörden och tidigare mognaden jämfört med vårkorn. Kärnkvaliteten har förbättras under senare år liksom stråegenskaperna. Idag dominerar tvåradssorter.
Vinterhärdigheten är begränsad i höstkornet och höstkorn rekommenderas främst i Skåne, östra Götalands kusttrakter och Gotland.

Höstoljeväxt 
Med det allt större utbudet av hybridsorter av höstraps kan väsentligt högre skördar bärgas med bättre odlingsekonomi. Samtidigt innebär nya bättre sorter, ökad rådgivning och lobbyarbete för att utjämna villkoren mellan svenska regler och övriga EU-länders regler att odlingsintresset ökar ytterligare. 

Om du har frågor eller vill veta mer är du välkommen att kontakta någon av våra säljare eller Kundtjänst tel: 0771- 111 222, lantbruk.kundtjanst@lantmannen.com

 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng