Nya utsädessorter 2017

Om du vill skapa de allra bästa förutsättningarna för en god lönsamhet gäller det att redan nu tänka över ditt gröd- och sortval och inte minst vad du önskar uppnå med just din odling. Lantmännen erbjuder intressanta valmöjligheter inför kommande säsong och även några riktigt vassa nyheter.

Spannmål

Bland årets spännande nyheter hittar du den nya maltkornsorten RGT Planet. Det är en av Europas ledande maltkornsorter som förenar utmärkt maltkvalitetmed hög odlingssäkerhet. En annan nyhet är foderkornet Dragoon som har marknadens högsta avkastning och som visar goda resultat i alla odlingsområden.

RGT Planet

En ny maltkornssort med toppskördar i hela Europa och fullt godkännande i de franska och engelska maltkornsprogrammen.

  • Toppavkastning i svenska försök
  • Internationellt maltkorn med toppskördar i hela Europa
  • Mjöldagg- och nematodresistent
  • Utmärkt kärnkvalitet

Dragoon

Inför kommande säsong kan Lantmännen stolt presentera en ny foderkornsort, med flera starka egenskaper:

  • Marknadens bästa i skördepotential i område A–F
  • Hög odlingssäkerhet
  • Mycket bra stråegenskaper

Vall

Inom vallfrösortimentet kan vi stolt presentera våra nya svenskförädlade sorter Rakel, Tored och Vicky. De högavkastande sorterna har förädlats vid våra försöksstationer i Svalöv och Lännäs och är speciellt anpassade för svenskt klimat.

Rakel - Timotej

Rakel är förädlad för norra Sveriges klimat och ger hög uthållig avkastning kombinerat med tidig axgång. Sorten är speciellt förädlad för god vinterhärdighet med unika 96 % överlevnad i alla vallår i försöken. 

Tored – Ängssvingel

Tored har i de officiella försöken i södra Sverige gett högst avkastning av alla provade ängssvingelsorter både första och andra vallåret. Tored har sen vippgång vilket gör att skördetidpunkten blir optimal i vallfröblandningar med andra arter.

Vicky – Rödklöver

Den tetraploida rödklöversorten Vicky är anpassad för odling i Götaland och Svealand och levererar en mycket hög och jämn avkastning med en särskilt god uthållighet. Vinterhärdighet och mycket bra motståndskraft mot svampsjukdomar som rotröta och klöverröta är utmärkande för sorten. Det gör att Vicky överlever många år i din vall. Sorten avkastar som mest i förstaskörden, vilket gör att du får en jämnare fördelning och bättre anpassning av mängden rödklöver mellan dina vallskördar. Vickys uthållighet gör att du får en hög och jämn avkastning under flera vallår. Vicky har en mognad som gör att den passar in i skördetidpunkt med många av våra vallgräs. Detta ger utmärkta förutsättningar för att producera ett vallfoder med hög foderkvalitet.

Läs mer om våra sorter i Inför Vårsådd 2017. 

Som den enda aktören i svensk marknad skjutkraftstestar vi all vårsäd och behandlar så mycket vi kan med Thermoseed.

Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng