Intresserad Landsbygdsminister tar del av Lantmännens innovationsarbete på Svalövsgården

Hur lyckas du med växtförädling? Hur vet du om en vetesort är bra till brödbak och hur kan drönare och precisionsodlingsteknologi göra lantbruket mer hållbart? Det och mycket mer fick Landsbygdsministern, Jennie Nilsson, veta under gårdagens besök på Svalövsgården i Skåne.

Det var en nyfiken Jennie Nilsson som under tisdagseftermiddagen besökte Svalövsgården för att lära sig mer om Lantmännens innovationsarbete. På det fullspäckade programmet stod allt från ett besök i växtförädlingslaboratoriet till fältvandring och traktorkörning. Under besöket fanns också gott om tid för Jennie att ställa frågor och ta reda på mer om svenskt lantbruk i praktiken.

Växtodlingschef Peter Annas inledde besöket med en kort sammanfattning av Lantmännens arbete med forskning och utveckling. Han tryckte på vikten av samarbete mellan både branschorganisationer och politiska krafter för att utveckla lantbruks- och livsmedelssektorn och tog bland annat upp digitaliseringen som en väsentlig del i utvecklingen.

Annette Olesen, chef för växtförädlingen i Svalöv, gav ministern en inblick i växtförädling och konstaterade att en konkurrenskraftig växtförädling är en av pusselbitarna för att lösa livsmedelsförsörjningen för en ökande befolkning.

Lantmännens styrelseordförande Per Lindahl var också med under dagen och kommenterade att växtförädlingen dessutom ger svenskt lantbruk möjlighet att vara unikt, vilket på sikt skapar nya sorter och nya exportmöjligheter.

Efter detta bjöds ministern med följe in till laboratoriet och fick där se hur provbakningen med olika vetesorter går till och hur man med avancerad analysutrustning kan ta reda på vilka av tusentals sorter som det lönar sig att förädla vidare.

Ministerbesök_20190903_2053L.jpg
Rikard Westbom som berättar om bakningstesterna på laboratoriet i Svalöv.

 

Ministerbesök_20190903_2067.jpg
Clas-Tomas Larsson som visar analysinstrumenten på laboratoriet i Svalöv.

 

Besökets sista anhalt var ett av Svalövsgårdens nysådda fält. Här berättade växtodlingsrådgivare Camilla Persson och Johan Wågstam, precisionsodlingspecialist, om Projekt Svalöv ett precisionsodlingsinitiativ som pågår för fullt och kan följas i Lantmännens sociala medier. Projektet i sig är unikt och knyter samman den helhetsexpertis som finns inom Lantmännen - allt ifrån odling och strategi, till tekniska hjälpmedel och maskiner. Bland annat fick Jennie lära sig mer om hur en drönare kan användas för att ta reda på mer om tillståndet i fältet och därefter fick hon följa med i traktorn och se hur den kan styras automatiskt för att samla in information om fältet. 

 

Ministerbesök_20190903_2092L.jpg

Jennie och Lantmännens vice vd Per Arfvidsson får en inblick i hur man med hjälp av precisionsodlingsteknik kan göra lantbruket mer hållbart, från gänget i Projekt Svalöv.  

Text och foto: Helena Homkrantz

Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng