Guldodling har gett mersmak

Helge Magnusson på gården Karlsfält utanför Mellerud blev nyfiken på Havre Guld och testodlade på åtta hektar. Tidigare skörd och en avkastning som levde upp till höga förväntningar gör att han till nästa år satsar fullt ut på den nya havresorten.

Text: Katarina Averås Foto: Øyvind Lund

Helge stegar ett tiotal meter rakt ut...

...i det guldgula havrefältet. Han gnuggar sädeskornen mellan händerna och konstaterar att hans plan att skörda senare samma eftermiddag håller. Han böjer sig ned och omfamnar de böljande sädesstråna med ett brett leende.

 – Det känns väldigt torrt och bra, säger han.

 – Ja, det är inget att tveka på, instämmer Lantmännens säljare Fredrik Alexandersson, som också han repat av en näve havre. 

På det fält de gemensamt undersöker såddes den 5 april havresorten Guld, en ny sort grynhavre från Lantmännens egen havreförädling. Det är åtta hektar av gårdens totala havreodling på 40 hektar. Under hela växtsäsongen har de studerat vilka skillnader som eventuellt finns mellan Guld och beprövade havresorten Galant.

 – Jag ville testa Guld eftersom den ska vara något tidigare, säger Helge. Och det verkar stämma, det syns med blotta ögat. Den har växt bra och varit grann att följa under hela sommaren.

 – Sorten lät intressant även på grund av en större förväntad tusenkornvikt och jämn storlek på kärnorna, vilket livsmedelsindustrin uppskattar, fortsätter han. Den har dessutom ett lågt upptag av kadmium.

 – Sorten är lättskalad vilket gör att är Guld intressant och omtyckt av industrin, säger Fredrik.

Gynnsamma förutsättningar

Karlsfält ligger bara en dryg kilometer från Vänern på Dalboslätten. Helge Magnusson är tredje generationen lantbrukare på gården. De första årtiondena efter militärtjänst drev han gården tillsammans med sin far. 1990 tog han över hela företaget och delar i dag det dagliga arbetet med sin sambo Anita Olsson och gårdsgrannen Fredrik Ottosson, Eket Ödetorp.

Förutsättningarna för växtodling är gynnsamma i den här delen av Dalsland. Klimatet borgar för både tidigt vårbruk och tidiga skördar. Samtidigt kommer år då vintrarna är särskilt blåsiga och kalla, närheten till Vänern ger extra fart till snökanonen.

– Arronderingen är en annan stor fördel för oss, konstaterar Helge. Våra arealer hänger samman på ett bra sätt vilket ger korta effektiva transporter för både maskiner och oss själva.

Anita hämtar boken och doktorsavhandlingen Havrefolket av Erik Hallberg (Göteborgs universitet, 2013) från bokhyllan. Den innehåller studier i befolknings- och marknadsutveckling på Dalboslätten 1770-1930 vilket stärker bilden av havreodlingens betydelse i denna del av landet.

– I Sikhall, inte långt härifrån, finns till exempel ett gammalt spannmålsmagasin varifrån havre skeppades vidare, berättar hon. När övrig spannmål inte ville växa så bra här blev havre livsviktig för både människor och boskap.

Diskuterar strategier

Odlingsåret på Karlsfält är liksom i andra lantbruksföretag en ständigt pågående cykel med lång framförhållning, där hänsyn till lokala förutsättningar, växtföljder och marknadens efterfrågan får styra sortval och fördelning av arealer. Helge har stort förtroende för säljaren Fredrik. Strategier utarbetar de tillsammans.

– Jag arbetar efter Fredriks rekommendationer och lyssnar intresserat när han presenterar nyheter och nya tankar, säger han. Det gäller ju även att planera grödor och sorter på ett sätt som ger oss en bra arbetsmiljö och naturligt avlöser varandra, en någorlunda jämn arbetsbörda.

Sju ton per hektar

Skörden av Havre Guld blev precis så bra som Helge haft förhoppningar om – sju ton per hektar.

– Den var mogen för skörd några dagar tidigare än Galant, berättar han. De har växt på fält nära varandra och såddes i stort sett samtidigt. På grund av vädret tvingades vi dock vänta ytterligare en vecka innan vi kunde skörda Galant.

– Det här var ett försök med en ny, intressant sort. Som det känns just nu väljer vi troligen att helt gå över till Guld från och med nästa säsong, fortsätter Helge.

Det är framförallt tidigheten och den goda grynkvaliteten han upplever som en fördel.

– Sedan får vi naturligtvis följa upp hur livsmedelsindustrin tar emot Guld och hur efterfrågan utvecklas, konstaterar han. 

Karlsfält 

• Mellerud, Dalsland

• Ägare: Helge Magnusson

• Verksamhet: Huvudsakligen växtodling med vallfröproduktion, höstraps, råg till knäckebröd, gröna ärtor (ej 2019), höstvete, maltkorn och grynhavre. Solrosor (”för skoj skull”). Mindre skogsbruk. Delägare i vindkraftsproduktion.

• Arealer: Odlingsmark 245 ha, skog 27 ha.

• Medarbetare: Anita Olsson (sambo) och Fredrik Ottosson (granne, Ottossons Entreprenad).

 

Havre Guld

En ny sort från Lantmännens havreförädling. Guld är utvald för sin mycket höga kvalitet som grynhavre. Sorten är odlingssäker med en stabil avkastningsnivå.

Första året med Guld på Karlsfält (8 ha):

Sådd 5 april

Startgiva: 400 kg NPK 21-3-10

Kompletteringsgödsel: 150 kg Axan

Växtskydd: Ariane 2 L/ha

Mikronäring: manga och koppar

Förebyggande växtskydd mot DON

Skördeanalys

Avkastning 7 ton/ha

Rymdvikt 570

Vattenhalt 13,2 %

Protein 11,9 %

Analys av rensutbytet är inte klart ännu.


Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng