9 tips för bättre koll på spannmålsaffären

En väl genomtänkt försäljningsstrategi är grunden för att kunna nå önskade priser på din spannmål. Strategin ger kontroll över den stora variation i prisnivå som oftast råder på marknaden i dag.

  1. Sätt upp en försäljningsstrategi! Den ska både kännas bra för dig som odlare känslomässigt utifrån risktagande etc, och samtidigt anpassas efter ditt lantbruksföretags förutsättningar och krav på ekonomiskt utbyte.

  2. Följ försäljningsstrategin. Bara om förutsättningarna ändras betydligt justeras strategin.

  3. Det är svårt att göra en strategi, men inget försvar för att inte ta sig an uppgiften.

  4. Använd ekonomiska analyser och rapporter för att fatta beslut och agera inom ramen för din strategi. Läs gärna till exempel de återkommande och uppskattade marknadsanalyserna gjorda av Lantmännens produktmarknadschefer.

  5. Kom ihåg att ekonomiska analyser ofta inte ger konkreta råd utan ett underlag för dig att utifrån din egen strategi kunna fatta bättre beslut!

  6. Gör inget bara av tradition och vana.

  7. Det finns inget som är rätt eller fel. Det bästa beslutet är ditt eget medvetna val utifrån din strategi. Det skapar en långsiktig trygghet.

  8. Gjord affär är gjord! Gläd dig åt goda affärer. Släpp dåliga affärer mentalt och gå vidare. Så länge du agerar utifrån din strategi har du trots allt en medveten kontroll över din ekonomiska verksamhet.

  9. Fördela gärna försäljningen i tid.

 

 

 

 

 

Johannes Åkerblom, segmentschef Spannmålsinköp, Lantmännen Lantbruk

 

Läs mer om våra spannmålsavtal.


Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng