Lyckad fältvandring på Hacksta gård

Den 31 juli var det åter dags för vår årligt återkommande fältvandring på Hacksta gård strax utanför Enköping. Hacksta är en av de gårdar som Lantmännen bedriver sortförsök på. Gården drivs av Jarl Ryberg.

Ungefär 110 lantbrukare slöt upp på årets träff som inleddes på logen. Jarl Ryberg och Jan Lyckman, Lantmännen Lantbruk hälsade alla välkomna och berättade hur säsongen på Hacksta varit hittills under odlingssäsongen.

Många intresserade lantbrukare på plats.

Våren och sommaren har präglats av mycket varmt väder och torka vilket påverkat grödorna mycket. Efter presentationen fortsatte Charlotte Elander, segmentschef  för spannmålsinköp på Lantmännen Lantbruk. Charlotte informerade om hur spannmålsmarknaden ser ut just nu. Både produktionen och konsumtionen av vete och majs väntas öka i år vilket pressar priserna på marknaden. Men det är cirka 2 månader kvar till årets majsskörd så mycket kan hända till dess. Bo Hellstedt från Agroenergi tog vid med information om vilka spannmålssorter vi gärna tar emot till vår etanolfabrik, till exempel tar vi även gärna emot vårvete.

Charlotte Elander pratade om spannmålsmarknaden

Amanda Andersson, Lantmännens Växtråd berättade om projektet ”Vete mot nya höjder”. Det är ett projekt som pågår och som syftar till hur vi ska kunna öka våra veteskördar med 20 procent inom 10 år. Sverige ligger efter övriga Europa vad gäller avkastningen per hektar på vete. Hittills har man bland annat haft djupintervjuer med 32 spannmålsodlare från hela Sverige kring hur vi odlar vårt vete idag. Projektet som är ett samarrangemang med flera olika intressenter utöver Lantmännen fortsätter under hösten och vintern. Amanda fick en hel del frågor, det märktes att intresset att följa projektet framåt var stort.

Under tiden vi satt och lyssnade på föredragen började åskan mullra utanför logväggarna och regnet smattrade på plåttaket.

Regnet gjorde att Jan Lyckman till en början fick hålla fältvandring inomhus

Regnet gjorde att Jan Lyckman till en början fick hålla fältvandring inomhus.

Tanken var att vi nu skulle gå ut i fält och titta på försöksodlingarna men istället fick Janne Lyckman, vår lokala sortexpert och Maria Rosén, produktchef för Utsäde improvisera en ”fältvandring” inomhus. Aktuella sorter presenterades och diskuterades livligt.

Under tiden förbereddes det för förtäring , vår traditionella Bärstaklämma serverades av Rönna Gästabud. Efter 2 timmars stillasittande var det skönt att få röra på sig och mingla runt med kollegor inom branschen.

Bärstaklämman uppskattades av besökarna!

Som i ett trollslag försvann regnmolnen och åskan vilket innebar att vi, trots allt, kunde bege oss ut i fält och titta på grödorna vilket uppskattades av alla.

Trots vädret blev det en mycket lyckad träff, tack till alla som kom och besökte oss! Hoppas vi ses på fler träffar denna sommar.

Detta reportage från fältvandringen på Hacksta gård är skrivet av säljchefen Cathrine Wallin.

Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng