Fler intressanta sorter för spannmålsodling i norr

Det är en underbart vacker augustikväll när ett 50-tal bönder från Norrbotten och Västerbotten samlas för fältvandring hos lantbrukarkollegan Håkan Hultman i Alterdalen några mil norr om Piteå. Intresset är stort för bland annat den demo-odling av vårutsäde han ansvarar för tillsammans med sin far Bill Hultman.

1

– De har många års erfarenhet av jordbruksförsök och det är tydligt att de brinner av intresse för spannmålsodling, konstaterar Lantmännen Lantbruks säljare Tomas Nilsson i Luleå. Demo-odlingen utförs med hög kvalitet.
 – Det är mycket värdefullt för oss alla att få ses ute i fält och direkt på plats kunna diskutera frågor som rör spannmålsodling här uppe i norr, fortsätter han. Sorternas olika tidighet, hur de reagerar på olika kvävegivor, eventuell stråförkortning och svampbehandling väcker alltid intresse.

2

Norrländska utmaningar

Att framgångsrikt odla spannmål på så nordliga breddgrader kräver duktiga lantbrukare.
 – Senare års erfarenhet visar dock att det är fler som lyckas med sin växtodling, säger Tomas Nilsson. Kanske beror det på ett förändrat och mildare klimat samtidigt som produktutveckling och växtförädling gett oss tåligare sorter.
I odlingarna görs försök på många olika spannmålssorter. I rutorna som visades och utgjorde utgångspunkt för diskussionerna finns i år:

  • Vårkorn av sorterna Tamtam, SW Mitja, Filippa, SW Barbro, Vilgott, Kannas och SW Judit.
  • Havre av sorterna Cilla och Haga.
  • Vårvete av sorten Vinjett.
  • Vårraps av sorten Mirakel.
  • Vårrybs av sorten Cordelia

3

Jörgen Lundkvist är säljare i Piteå. Genom att följa sina norrländska kunders växtodling ser han en positiv utveckling och potential för flera av sorterna.
 – Allt fler väljer att krossensilera i korv och här i Norrbotten är då Tamtam väldigt intressant, konstaterar han. Vi ser också att Kannas är på frammarsch, ett alternativ till SW Barbro, och en tidig sort med bättre stråstyvhet.

Effekt på stråstyrkan

SW Judit är en av marknadens tidigaste sexradskorn.
 – Det är en sort som generellt gått väldigt bra här i Västerbotten, säger Örjan Sjöström, säljare med bas i Örnsköldsvik. Odlarna uppskattar och tycker om den.
– I demo-odlingen på gården provade vi stråförkortning i SW Judit och SW Barbro, vilket hade mycket god effekt på stråstyrkan även vid 100 kilo kväve. För såväl Judit som Barbro konstaterades dessutom skördeökning i det stråförkortade ledet.
 Den uppskattade och trevliga fältvandringen i Alterdalen avslutades med grillad karré och potatissallad i en för dagen vackert pyntad åttakantig timrad loge, typisk för Pitebygden.
4

Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng