Vad får du om du köper certifierat utsäde från Lantmännen?

En av Lantmännens kunder fick slut på utsäde mitt under sådden, köpte hemmarensat utsäde för att fylla upp resten av fältet. När sådden väl kommit upp syntes skillnaden så tydligt att han kände sig manad att ta fram kameran och skickade bilden till sin säljare. En bild kan säga mer än tusen ord, men den berättar kanske inte allt. Olika utsäde kan ge olika resultat, men det är också skillnad i kostnad. Vad är det du som väljer att köpa certifierat utsäde så att säga får på köpet? Och vad får du extra om du köper utsäde från Lantmännen Lantbruk?

Reportage från Grodden nr 1 2016. Text: Helena Holmkrantz

Lite mer hållbart och lite mer vältestat. Det är målet för Lantmännen Lantbruk när det gäller utsäde.

– Vi vill kunna erbjuda en högkvalitativ produkt som lyfter lantbruket. Starten på odlingen är en bra förutsättning för ett bra slutresultat, konstaterar Peter Annas, chef för utsäde och handelsvaror på Lantmännen Lantbruk.

Skjutkraftstester

Sedan ett par säsonger tillbaka är allt Lantmännen vårutsäde skjutkraftstestat. Erfarenheten har visat att det behövs för att identifiera utsädespartier som ger grödan en bra start. Den officiella analysen som görs genom Jordbruksverkets utsädesenhet ger en kvalitetsstämpel på hur utsädet i säcken gror vid laboratorietest, men Lantmännen vill gå ett steg vidare.

I skjutkraftstestet får utsädesproverna gro i jord i standardiserad temperatur. Det ger en betydligt högre påfrestning jämfört med laboratorietestet. Problemet är att det är först i efterhand man vet vilka påfrestningar utsädet måste klara. En kall vår, med extremt mycket eller lite nederbörd ger ett svagt utsäde en utdragen uppkomst och ojämna bestånd. Under sådana förhållanden har bra partier stort försprång.

Skillnaderna mellan utsädespartier kan vara stora i praktiken. Två partier som båda gror till 95 procent i ett standardtest i laboratoriet, kan vid tuffare tester i fält uppvisa stora skillnader, där det ena bara har 60 procents grobarhet, medan det andra fortfarande visar 95 procent. Båda partierna kan certifieras, men i fält visar sig skillnaden.

Kombination för kvalitet

– Kombinationen av sundhets-, grobarhets- och skjutkraftstester ger oss en samlad bild. Med den kunskapen kan vi erbjuda ett säkrare och högkvalitativt utsäde som har de bästa förutsättningarna för en bra etablering. Vi väljer sedan behandlingsmetod för att också förbättra skjutkraften samt sanera utsädet från olika utsädesburna sjukdomar, förklarar Peter.

En annan av Lantmännens spjutspetsar i utsädesfrågan är ThermoSeed-behandlingen. Genom att behandla utsädet med fuktig luft och värme slipper man beta utsädet med kemikalier, vilket är till fördel för alla som ska hantera utsädet. Samtidigt är det givetvis en betydligt mer hållbar behandlingsmetod än traditionella betningen. Behandlingen är effektiv mot många av de vanligaste utsädesburna svampangreppen. Det har också visat sig att metoden ökar grobarheten i utsädet.

Lantmännen behandlade förra året mer än hälften av allt sitt utsäde med ThermoSeed, mer än 47 000 ton.

Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng