ThermoSeed gör lantbruket lite mer hållbart

Mer svenskt utsäde utan kemisk behandling blir det när vi har startat vår nya ThermoSeed-anläggning i Eslöv. I början av januari invigdes anläggningen med gäster från många håll i Europa. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht ”tutade igång” anläggningen med en ångvissla och betonade i sitt tal att anläggningen är ett viktigt steg mot ett mer hållbart lantbruk.

Foto: Johan Olsson

– Det är en teknik som ger hopp om framtiden och jag är särskilt stolt över att det är en svensk uppfinning. Det är en därför en stor glädje för mig att kunna inviga Sveriges andra ThermoSeed-anläggning, konstaterade landsbygdsministern i sitt invigningstal i Eslöv den 12 januari 2015.

Sven-Erik Bucht vid invigningen av ThermoSeed-anläggningen i Eslöv.

Lantmännen Lantbruks ThermoSeed-anläggning i Eslöv är Europas modernaste för utsäde och fröer. Anläggningen invigdes av landsbygdsministern Sven-Erik Bucht.
Bild: Johan Olsson

Icke kemiskt behandlat utsäde tillgängligt för fler

Investeringen gör att ThermoSeed når större volymer och icke kemiskt behandlat utsäde blir tillgängligt för fler.

Johan Andersson, chef för Lantmännen Lantbruk fastställer att ThermoSeed konkurrerar med kemisk behandling genom hög effektivitet: – En stor fördel med ThermoSeed är att arbetsmiljön förbättras för dem som arbetar med utsädet - de slipper komma i kontakt med kemikalier.

Rundvandring och visning av ThermoSeed anläggningen i Eslöv.

Kenneth Alness, vd BioAgri visar ThermoSeed anläggningen under en rundvandring för bland andra landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, Skånes landshövding Margareta Pålsson och Johan Andersson, divisionschef Lantmännen Lantbruk.
Foto: Johan Olsson

Resumé av ThermoSeed

I samband med invigningen hölls också en serie miniseminarier kring ThermoSeed för de inbjudna gästerna. En av talarna var Kenneth Alness, vd för Lantmännen Bioagri, som gav en resumé av hur ThermoSeed utvecklats i steg från forskningsbordet till den första industriella applikationen 2004. Den första anläggningen uppfördes sedan av Lantmännen i Skara 2008, varefter det dröjde till 2013 då den norska anläggningen i Holstad invigdes av Felleskjopet. Där behandlas i dag mellan 70 och 80 procent av allt norskt utsäde.

 I det senaste numret av Lantmännens medlemstidning Grodden, nr 1 2015 kan du läsa mer om Thermoseed och invigningen. Tidningen hittar du här på Lantmännens webbplats.

Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng