Nu kan svenska renar äta närproducerat

Det var i februari som en sameby i Jämtland ställde frågan om Lantmännen kunde göra ett renfoder utan palmolja och palmkärnexpeller. Som urfolk och producent av ett kött som av konsument upplevs som vildmarksproducerat, önskade samebyn mer närproducerade råvaror. Efter att ha provat fram ett fungerande recept, producerat fodret på foderfabriken i Holmsund och sedan testat fodret i några samebyar kan vi nu presentera ett nytt foder till renar – Renfor Nära!

Lantmännen har sedan tidigare Närasortimentet till mjölk- och köttdjur. Närafodren är kraftfoder baserade på närproducerade råvaror. Råvarorna kommer i första hand från Sverige men när dessa inte räcker till ingår även råvaror från Europa. I Närasortimentet ingår aldrig råvaror från sojaböna eller oljepalm.

– Vi har erfarenhet av att producera foder av närproducerade råvaror utan soja och palmolja och därför var steget till att testa Närakonceptet inom Renfor inte så stort, säger Kajsa Öhman, produktchef Nötfor.

Precis som Lantmännens andra renfoder är Renfor Nära ett smakligt foder som med sina särskilt utvalda fiberråvaror ger djurens magar en utmärkt förutsättning att klara omställningen från naturligt bete till pellets.

Renfor Nära testades separat och i ett par fall sida vid sida med Renfor Bas hos tre olika renägare under hösten 2015. Renfor Nära visade sig vara något smakligare än Bas och utan synbara förändringar på träcken. Pelletsen var, trots farhågor om att det skulle bli svårpelleterat, mycket bra.  Försöket slog alltså väl ut och Renfor Nära finns nu att beställa som bulk.

– Det är roligt när våra kunder kommer med förslag och önskemål på nya produkter. Och extra roligt är det när det, som i det här fallet, resulterar i en ny produkt med minst lika bra funktion och med en mer närproducerad råvarubas, säger Tomas Nilsson, säljare av Renfor i Norrland.

Läs mer om våra renfoder här.

Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng