Att ta framgångsrika beslut har aldrig varit smidigare

Ibland har man tur! Jag sprang på Johan Martinsson, marknadschef och affärsutvecklare på Dataväxt som är Lantmännens samarbetspartner i LM2. Eftersom vi har ett gemensamt erbjudande ville jag veta lite mer om hur Dataväxt tjänster fungerar i LM2-verktyget. Min förhoppning är att även du som användare eller blivande användare av LM2 kan få lite bättre koll på detta verktyg som faktiskt är en riktig revolution för det digitala lantbruket.

Hej Johan!

Ni menar att era precisionstjänster ger användaren full koll på sin gård. Kan du ge något exempel på hur?

- Planering är grunden för hela verksamheten på gården. Var, när och hur ska du så,gödsla eller använda andra insatsvaror. Det handlar om administration och stora mängder data. Med Dataväxt tjänster blir det enklare att föra in uppgifterna och få ut totalkostnaderna. Det är då du får koll på ekonomin per gröda,  skifte eller till och med kvadratmeter, beroende på hur du själv vill räkna.

Vi har ju ett gemensamt erbjudande nu. Den som tecknar upp sig på LM2 får tre månaders gratis abonnemang på era tjänster. Vad hinner man göra på tre månader?

- Väldigt mycket faktiskt! Du är igång med ett växtodlingsprogram på en kvart. Nu kan du i tre månader lära känna verktyget, följa upp dina skiften och skapa en digital dokumentation som förenklar och förtydligar din administration avsevärt.

Hur sätter man igång?

Du börjar med att skapa ett konto där du registrerar dina uppgifter. Du importerar enkelt  jordbruksverkets information om din gård ifrån Sam-internet.  Lägg sedan till utsäde, gödsel och växtskydd.  Nu är du igång med ditt digitala växtodlingsprogram. Komplettera sedan med maskinkalkyler och priser på insatsvaror och spannmål och sedan du får ut en produktionskostnad på grödnivå.

Finns det några konkreta tjänster att testa redan innan jag registrerar mig?

- Ja, du kan gå in på vår hemsida www.datavaxt.se och klicka på ikonen längst upp till vänster. Där kan man se olika tjänster från oss. På www.lantbruk.se kan du zooma in och klicka på ditt fält så får du väderhistorik 20 år tillbaka. Eller på länken till www.cropsat.se där kan du se inomfältsvariationen på dina fält i realtid. Det brukar vara intressant!

Vad är egentligen fördelen med att koppla ihop LM2 och Dataväxt?

-I dagsläget är den stora fördelen att du loggar in på en plats och når alla tjänster som vi båda erbjuder. Både Nya Dataväxt och LM2  är synnerligen ambitiösa satsningar på ett modernt lantbruk som inte slösar resurser men som avkastar mycket mer. Kombinationen av våra administrativa och ekonomiska tjänster med era tjänster för till exempel spannmålshandel, maskiner och växtodling i en enda inloggning blir ett unikt bra verktyg för alla moderna lantbrukare. Kostnader, administration, växtrådgivning - all denna teknologi under samma paraply.

När man testat tre månader vad blir då kostnaden om man vill fortsätta med Dataväxt?

- Man betalar en årsavgift på 1500 kronor och 5 kronor per hektar och får tillgång till växtodlingsprogramment Nya Dataväxt. Många andra tjänster är idag gratis. Till alla produkter ingår en dedikerad support som är synnerligen uppskattade av våra kunder.

Vad vinner man på att använda era tjänster?

-Allt! Du får enklare koll på växtföljd och kostnaderna per skifte eller gröda, därav kan du ta korrekta inköpsbeslut. Du kommer att se vad som påverkar kostnaderna mest och kommer att kunna justera dina inköp med hjälp av korrekt fakta. Du får också en smidig digital ordning på dokumentationskraven som olika myndigheter ställer på växtodling. Så passa på att kasta bort penna och papper nu!

Vad behöver man i prylar och mjukvara för att er precisionsodlingstjänst ska fungera?

Det beror helt på vad du vill göra. Det finns de som inte behöver mer än vår digitala tjänst och andra som älskar alla prylar som finns att koppla ihop med redskap och maskiner. Vi säljer både mjuk- och hårdvara som passar de flesta redskap och maskiner, vi samarbetar med de stora leverantörerna och vår målsättning är att våra tjänster fungerar med de allra flesta prylar, oavsett fabrikat.

Tack Johan, för du tog dig tid att utveckla och förklara vad Dataväxts tjänster innebär för våra LM2-användare.

Så nu är det dags för dig som ännu inte registrerat dig på LM2 att göra det. Och alla ni som är registrerade, se till att utnyttja era tre gratismånader med Dataväxt.

Ha nu en fortsatt skön sommar och lycka till med skörden!

Camilla, kommunikatör LM2

Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng