Lantmännens sorter toppar vetemästaren

Lantmännens sorter tog storslam i odlingstävlingen Vetemästaren. Med en hektarskörd på 15,2 ton var Hereford överlägsen vinnare. Hereford tog också hem silver- och bronsmedaljen.

Vetemästaren är odlingstävlingen som arrangeras av tidningen Lantmannen i samarbete med Föreningen Sveriges Spannmålsodlare under säsongen 2013/2014. Tävlingen genomfördes på Fröslövs Boställe i sydöstra Skåne.

Högst skörd vinner

Startfältet bestod av ett 40-tal lag, framförallt från Sverige, men deltagare från Finland, Danmark, England och Tyskland var också med . För lagen fanns bara ett mål: högst skörd vinner! Deltagarna hade möjlighet att påverka genom att välja sort och odlingsstrategi för sin odling, ingen hänsyn till kostnader togs. Bearbetning, sådatum, såmetod och skördetidpunkt var lika för alla och bestämdes av tävlingsledningen. Tävlingen startade med sådd under optimala förhållanden den 14 september 2013 och den 2 augusti var det dags att tröska.

Hereford, Nimbus och Brons

Efter en tids analyserande stod resultatet klart, och en överlägsen vinnare kunde koras. Foder- och stärkelsevetesorten Hereford tog hem guldmedaljen med en skörd på hela 15,2 ton per hektar! Att Hereford dessutom knep silver- och bronsmedaljerna stödjer tidigare erfarenheter att Hereford är en riktigt högavkastande höstvetesort. På fjärdeplats kom en sortblandning av Nimbus, Memory och Mariboss. Memory är en ny sort i Lantmännens portfölj och lanseras hösten 2015. Femteplatsen togs glädjande av Lantmännens storsäljare Brons!

Vinnarlaget var Team Finland, bestående av två lantbrukare från Helsingfors och vår egen säljare Fredrik Bodin. Med stolthet kan vi också konstatera att Lantmännens egen koncernstyrelse knep en ärofylld tredjeplats i tävlingen. Stort grattis till er! 


Odlingen innan stråskjutning

Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng