Följ med Lantmännen på studieresa till Malawi

Lantmännen stödjer via den svenska biståndsorganisationen We Effect lantbruket i Malawi - ett av världens fattigaste länder. Nu har du möjlighet att följa med Lantmännen på en studieresa till Malawi för att få en inblick i arbetet.

Vi har tidigare informerat om skolmatprojektet "Från bonde till bonde" som Lantmännen är engagerat i. Nu har två av Lantmännens medarbetare i Sverige och två av våra ägare har i oktober chansen att åka på en studieresa tillsammans med We Effect till Malawi. Under ungefär en vecka får gruppen följa arbetet med skolmatprojektet och We Effect. Den som vill vara med i uttagningen nominerar sig själv eller någon annan med en motivering i text eller en kort filmsekvens.

Se filmen och en hälsning från Malawi och Alarik Sandrup, som tidigare jobbade för We Effect i Malawi.

- Projektet harmoniserar med vår historia och framväxt där inriktning på långsiktigt ansvarstagande och hållbar affärsutveckling förändrar livsvillkor både för lantbrukaren och omvärlden. Vi söker ständigt nya vägar för att levandegöra kedjan från jord till bord och samarbetet med We Effect stämmer också väl överens med Lantmännens kooperativa idé och styrkan i samverkan både i Sverige och internationellt, säger Madelaine Hellqvist Kongstad, Director Group Communication.

Om studieresan

Avgång från Arlanda den 14 oktober till huvudstaden Lilongwe i Malawi. Resan tar sammanlagt 16-20 timmar inklusive mellanlandningar. Åter i Stockholm den 25 oktober.

Boende på hotell/lodge i Lilongwe och mindre orter i de distrikt We Effect arbetar i. Under studieresan kommer man att få träffa We Effects personal på huvudkontoret och rådgivare i fält, representanter från olika samarbetsorganisationer- till exempel motsvarigheten till Malawiska Lantmännen, lantbrukare samt mindre bondekooperativ.

Resorna kommer att ske med We Effects jeepar och sker till största delen på asfalterade huvudvägar.

Om uttagningen

Den som vill vara med i uttagningen nominerar sig själv eller blir nominerade med en motivering i text eller en kort filmsekvens.

Sex personer ur varje kategori (medarbetare respektive ägare) väljs ut för intervjuer. Slutligen väljs två personer ur varje kategori, utifrån de kriterier som gäller för uttagningen. De uttagna och deras motiveringar kommer att presenteras på Inside.

Ansökan ska vara Lantmännen tillhanda senast den 1 juni 2017.

Nominera dig själv eller någon annan här: https://sv.research.net/r/7FW5Q53

Frågor och svar

Vilka kriterier måste man uppfylla för att få åka på studieresan?

 • Ha god kännedom om Lantmännen
 • I sin motivering visa på engagemang för lantbruk och förbättrade livsvillkor för lantbrukare t ex Malawi
 • I sin motivering visa på förståelse kring Lantmännens värderingar och arbetet från jord till bord
 • Ha god kommunikativ förmåga - vara en bra ambassadör och representera hela Lantmännen i olika sammanhang
 • Van eller kapabel att vistas i främmande miljöer och ha lätt för att samarbeta och skapa kontakter med människor
 • Vara fullt frisk och med god kondition
 • Baskunskaper i engelska

Vilka sitter i Juryn?

 • Elisabeth Wallin Mononen, Sr Vice President & Head of HR and Internal Communication, GF Human Resources
 • Madelaine Hellqvist Kongstad, Director Group Communications, GF Corporate Communications
 • Anna Carlström, Head of Owner Relations
 • Alarik Sandrup, Director Public and Regulatory Affairs, Group Supply Chain

Är det farligt att åka till Malawi?

Det finns inga konflikter i Malawi och nivån av kriminalitet är väldigt låg för att vara i Afrika. De främsta säkerhetsriskerna i Malawi är normalt sett trafiken och bristande sjukvård. Så länge man är normalt försiktig och följer sunt förnuft är sannolikheten väldigt låg för att man ska råka ut för något obehagligt. Landet är dock mycket fattigt och man ska vara beredd på att se och träffa fattiga och utsatta människor. Ingen är dock otrevlig eller aggressiv, utan landet och dess befolkning lever verkligen upp till sin devis: "Malawi – the warm heart of Africa".

http://www.swedenabroad.com/sv-SE/Ambassader/Harare/Reseinformation/Reseinformation-Malawi

Ska de resande betala något själva?

Nej, alla omkostnader står Lantmännen för, såsom flyg, hotell, mat och vaccinationer. Privata utgifter för souvenirer, gåvor etc står de resande själva för.

Ställs det några motkrav från dem som följer med på resan?

Personerna som reser med ska vara beredda att vara ambassadörer och representera Lantmännen i några sammanhang både internt och externt - exempelvis seminarier, intervjuer i lantbrukspress eller lokalmedia

Har du frågor är du välkommen att kontakta Anna Carlström, anna.carlstrom@lantmannen.com , tel: 070-699 11 35

Läs mer om We Effect på www.weeffect.se

Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng