Fina skördar på Bjertorps egendom

Nu börjar vi närma oss slutet av årets skördeperiod. Den drog igång senare än normalt och har varit utdragen på flertalet platser runtom i landet. På Lantmännens gård Bjertorps egendom i Västergötland kan vi nu se resultatet av årets skörd.

Den 16 augusti rullade Claaströskan ut på vetefälten och först på tur var den tidiga höstvetesorten Norin. Norin är vår tidigaste kvarnvetesort och fungerar bra som förfrukt till höstoljeväxter. Sorten avkastade 9 300 kg per hektar och höll en proteinhalt på 11,8-12,0 %. På Bjertorp odlades också storsäljaren Julius, som i år såg riktigt fin ut och visade sig avkasta 11 050 kg per hektar.

- Jag har nog aldrig sett ett vackrare höstvetefält, säger Kjell Carlsson som är driftledare på Bjertorps egendom.

Årets höstveteskörd på Bjertorp gav en hög avkastning överlag, med en medelavkastning på över 10 000 kg per hektar.

- Vi har aldrig haft så höga skördesiffror på gården tidigare, säger Kjell Carlsson. Tyvärr ligger proteinhalten något lågt överlag, då kvävet har varit begränsande i och med de höga skördenivåerna. 

Det var en gynnsam höst och efterföljande vår för grödorna på Bjertorps egendom och förutsättningarna för en fin skörd var överlag goda. Vårkornet Tamtam gav i medeltal över 8 000 kg per hektar. Tamtam är ett foderkorn med hög och stabil avkastning som fungerar bra i alla odlingsområden. Mascara, en frisk och högavkastande höstrapshybrid, avkastade på Bjertorp hela 4 700 kg per hektar. 

Den fina inledningen av hösten övergick senare till lågtryck med rikliga regnmängder. Regnen har sedan avlöst varandra och på Bjertorp tröskades det sista skiftet den 5 oktober, detta var rödklöverfröodlingen.

Trots det intensiva regnandet har man ändå lyckats så ca 65 hektar höstraps efter förfrukterna höstvete (Norin) och vårkorn (Tamtam).

- Tidigare under hösten planerades det för 320 hektar höstvete. Under slutet av september såg det mörk ut med allt regnande, men de sista 10 dagarna har gjort det möjligt för en stor höstsådd trots allt, säger Erik Pettersson, växtrådgivare.

De sista 20 hektaren av höstvete sås nu i dagarna på Bjertorps egendom.

 


Foderkornet Tamtam med god stråstyrka och hög avkastning. Foto: Erik Pettersson


På Bjertorps egendom odlas en hel del havre, både utsädesodling och konceptet 100 % havre. 100 % havre innebär att man ska garantera renhet i hela kedjan från sådd till lagring på gården. Den här havren kommer därmed att användas till glutenfria livsmedel. Foto: Erik Pettersson


Juliusvete tröskas med gårdens Claas Lexion 780. Foto: Catrin Gustafsson


Tröskning av höstsädesförsök utförs av försöksförman Martin Steen och maskinförare Karl Dahl-Wallin. Foto: Erik Pettersson


Hög skörd innebar även mycket halm, som bärgades med bra kvalitet före regnen. Foto: Erik Pettersson


Årets skörd har inneburit långa dagar och sena kvällar. Foto: Catrin Gustafsson


Plöjningen på gården sker med Överumsplogar. Här på bilden är det den stora plogtraktorn Fendt 939 med en 6-skärig plog bak och en 3-skärig plog fram. Viktbelastning och dragkraft blir bättre med plog både fram och bak. Foto: Erik Pettersson


Förberedelse för höstrapssådd med Carrier som skär sönder den styva lerjorden. Foto: Erik Pettersson

Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng