Fem viktiga punkter att tänka på kring handel med spannmål

Marknaden är full av möjligheter, men också risker. Med en bra strategi och ett bra beslutsunderlag i ryggen tas de bästa besluten.

Lantmännen handlar spannmål för stora summor årligen – en nivå som ligger långt från den vanliga lantbrukarens vardag. Men det är egentligen bara antalet nollor i beloppen som skiljer. Principerna och tänket för att bli duktig på marknaden är detsamma för proffshandlaren som för lantbrukaren.


Fem viktiga punkter

1. Det viktigaste är att ha en strategi

Denna strategi ska vara nedskriven på papper så att man kan gå tillbaka och påminna sig om hur man en gång tänkte sig att ens handel skulle bedrivas. Strategin kan vara ett visst målpris eller företagsekonomisk vinst. Det kan t ex vara att sälja 1/3 av höstrapsen på hösten, följt av en tredjedel åt gången vid uppsatta mål.

2. Följ strategin, och gör som du har kommit överens med dig själv om

Det är så lätt att ändra strategi beroende på tillfälliga förändringar. För att få stabilitet och långsiktighet ska strategin följas. Ändras förutsättningarna kan man ändra strategin om det finns motiv för det.

3. Sätt av tid för att reflektera över marknadsstrategin

Varför inte ta en halvtimme i veckan och fundera kring marknadsfrågorna.

4. Samla in information

Det är du själv som bäst tar besluten. Vi på Lantmännen ger gärna underlag, tips och är diskussionspartner. Följ kontinuerligt våra marknadsrapporter på Spannmålsportalen under Mina Sidor eller i appen Skörda. På nätet finns det gratistjänster som USDA-rapporter, TGC, SEB m.fl. Skaffa också ett bollplank att diskutera med, gärna någon som ofta tycker annorlunda än dig själv. Då tvingas du argumentera för och motivera dina ställningstaganden.

5. Gjort är gjort – se framåt!

Här är kanske det viktigaste tipset. Inte bara för att göra goda affärer utan även på ett allmänmänskligt plan. I efterhand är allt lättare, men alltid för sent.
– Dra lärdom av dåliga affärer men lämna dem direkt bakom dig annars tar de bara kraft, tipsar Per Germundsson, Chef Extern försäljning. Alla avslut som kunde ha gjorts är historia. Hoppas inte på att rätt förutsättningar kommer tillbaka. Gör en ny analys med nya mål in i framtiden.

Spannmålsportalen har vi samlat information som är aktuell för dig som spannmålsodlare.

Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng