Enkelt vattentest för bättre växtskyddseffekt

Vattenkvaliteten har stor betydelse för hur effektiv växtskyddsbehandlingen blir. Effekten kan bli 25-30 procent lägre än önskat om vattnet är för hårt vilket i sin tur påverkar skörden. Därför satsar Lantmännen i år på ett nytt analyskoncept med vattentester på gårdsnivå.

Reportage från Grodden nr 1 2016. Text: Helena Holmkrantz

Samma dosering av växtskyddsmedel kan få olika effekt på olika platser i landet och bakom fenomenet ligger skillnader i vattnets hårdshetsgrad. Det är framför allt hårt vatten som är problematiskt och hårt vatten finns i många områden av Sverige. Anledningen till effektsänkningen är att hårt vatten innehåller många positivt laddade kalcium- och magnesiumjoner som reagerar med de negativt laddade aktiva substanserna i många växtskyddsmedel och bildar olösliga saltkristaller, vilket i sin tur reducerar verkningsgraden märkbart.

En felaktig dosering kan påverka skörderesultatet påtagligt och inför växtsäsongen utrustar Lantmännen därför nu 25 av sina säljkontor med vattentestare och utbildar sina säljare i att använda utrustningen. Testet mäter hårdhetsgrad och ger svar direkt. Vattentestet kommer att vara en gratis tjänst för den som köper växtskydd.

Christer Nilsson är fältsäljare i Falkenberg och en av dem som kommer att kunna utföra analyserna:

– En dos på 4 liter glyfosat kan i ett hårt vatten få en effekt som om man använt 3 liter. Du kan tappa 25-30 procent av effekten av växtskyddsmedlet och det i sin tur påverkar ju både skörderesultatet och lönsamheten. Vattenkvaliteten kan skilja mycket även mellan näraliggande gårdar. För att få optimal utväxling av växtskyddet kan det därför vara viktigt att kolla hur hårt vatten man faktiskt har på gården.

Om man i testet upptäcker att vattnets hårdhetsgrad är för hög kan man välja att köpa till en surgörande kvävelösning, pH Opti. Produkten verkar på så sätt att den neutraliserar vattnets kalcium- och magnesiumjoner och därmed kan växtskyddspreparatet fungera bättre.

– Det kan vara en billig försäkring mot skördebortfall att satsa på en pH-sänkare om man vet att man har hårt vatten på sin gård.

Det är bra att nämna att fler produkter än glyfosat påverkas kraftigt av vattenkvaliteten. Flera ogräsmedel, Insektsmedel och tillväxtreglerare.

Läs mer om Lantmännens vattentjänst här.

Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng