Vad gör Lantmännen på Island?

Ingen stor affär, men en stadigt växande, med lojala kunder och en hyfsad vinst i slutänden. Ungefär så kan Lantmännens export till Island sammanfattas.

Lantmännen har inte så många kunder på Island, företagen Lifland, Fodurblandan och Bustólpi är de tre stora, men det är en affär som stadigt ökar. Exempelvis har försäljningen av spannmål, dominerat av höstvete, mer än fördubblats mellan åren 2014 och 2015. Även försäljningen av vallgräsblandningar sticker ut som en liten men naggande god export.

På Lantmännens lista över sålda varor till Island finns både vårutsäde och höstutsäde. Vårkorn som Judith, Filippa, Kannas och Iskria från Lantmännens portfölj odlas av lantbrukare på såväl södra som norra Island. Det finns även stort intresse för svenskt vallgräs och vallfröblandningar. Många av de sorter som tagits fram genom Lantmännens förädlingsstation i Lännäs passar bra på Island. Lantmännen samarbetar också med Lantbruksuniversitetet i Reykjavik, där exempelvis kornsorten Iskria tagits fram. Här har Lännäs hjälpt till med uppförökningen av sorten och Lantmännen har dessutom avtal att representera och sälja de isländska sorterna utomlands.

Eftersom de isländska kvarnarna nästan inte har någon inhemsk försörjning alls finns det också en bra marknad för spannmål. Lantmännen säljer främst vete till de isländska kvarnarna, men även mindre poster av korn och råg.

Premixer, mineraler och olika typer av tillskott är också det en affär som sakta ökar. Kalvnäring är en produkt som sålts allt bättre på Island, i takt med att mjölkbönderna expanderat. Även här har Lantmännen en bra position.

Läs mer om Island och Lantmännens kunder i Grodden nr 5-6/2016

Text och bild: Helena Holmkrantz

Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng