Tips inför vårsådden

Ännu är jorden blöt på många platser i landet, men våren är på intågande och i de sydligaste delarna av landet börjar vårbruket så smått komma igång.

Nedan följer några generella tips för en lyckad vårsådd och etablering.

  • Bekämpa ogräs och spillsäd innan sådd. En lång höst och relativt mild vinter har gynnat både ört- och gräsogräs samt spillsäd. Ogrästrycket kan därför vara stort på många håll.
  • Ha tålamod och vänta till jorden reder sig väl och har högre temperatur. Vid låga temperaturer kan utsädet ha sämre skjutkraft och vid mycket tidig sådd ökar ogrästrycket.
  • Optimera antalet överfarter och kör med låga ringtryck med dubbelmontage om band inte används.
  • Prioritera åkerböna och vårvete vid tidig sådd. Så därefter havre, korn, ärter, lin och sist våroljeväxter i nämnd ordning. Vänta med insådderna tills jorden är något varmare.
  • Hur tjockt det ska sås beror av dina egna förutsättningar vad gäller odlingslokal, jordart, tidpunkt och sort. Prata med din säljare eller rådgivare om du vill ha stöd i dina beslut.

Kontakta gärna din säljare eller rådgivare och diskutera dina förutsättningar. De kan hjälpa dig att lägga upp en bra strategi för utsädesmängder, gödsling och växtskydd för att skapa så bra förutsättningar som möjligt för en bra etablering av din vårsådd.

Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng