Ökade möjligheter för Skånskt KRAV

Samtidigt som intresset för ekologisk odling fortsätter öka har möjligheten för skördeleverans av KRAV-spannmål saknats i Skåne. Detta var något man på Lantmännen och Hörby Lantmän ville ändra på när man förra året beslutade att öppna en gemensam mottagning i Hörby inför skörden 2017.

I Hörby är förberedelserna i full gång och Mats Nilsson, spannmålsansvarig på Hörby Lantmän, är förväntansfull över vad årets skörd kan föra med sig.
- Vi har utökat vår spannmålsplatta och är förberedda på det mesta, det ska bli spännande att se vilka kvantiteter vi kommer hantera i år, berättar Mats.

En ökad efterfrågan
I samarbete med Lantmännen kommer Hörby Lantmän ta emot KRAV-spannmål av kvarnvete, fodervete, foderkorn, vårvete, maltkorn, åkerböna, oljeväxter och 2:a års karens av korn och vete. Då möjligheten att leverera KRAV-spannmål under skörd tidigare saknats i Skåne har producenter behövt vända sig till andra aktörer ifall man velat odla KRAV. Som en centralt belägen ort i Skåne menar Mats att den nya plattan kommer utöka servicen för KRAV-odlare i närområdet, men även sänka tröskeln för den som funderar på att ställa om sin konventionella odling till KRAV-märkt. 
- Vi känner till en hel del konventionella spannmålsodlare som börjat eller fundera på att börja ställa om sin produktion. 10 % av det som går ut ur kassorna i butik är idag KRAV-producerat. Det är en stark marknad med en stark efterfrågan och det känns kul att kunna erbjuda våra ägare och kunder en del av den marknadsbiten, säger Mats.


Framtida möjligheter
Hörby Lantmän driver även spannmålanläggningen i Västerstad, där man de senaste åren investerat i nya torkar och silosar för att lagra konventionellt odlad spannmål. Runt anläggningen finns gott om mark som föreningen äger och man sitter även inne på ett bygglov för fler silosar. Detta är en möjlighet man redan nu spånar kring.  

- I och med att vi samarbetar med Lantmännen finns det ingen begränsning på hur mycket vi kan ta emot. Får vi in för mycket får vi köra iväg det och skulle KRAV bli jättestort så har vi alltid möjligheten att ta emot KRAV i Västerstad istället för i Hörby – det finns inget som begränsar oss.

Vill du veta mer? Kontakta din lokala säljare eller ring Lantmännens kundtjänst på 0771-111 222 eller ring Hörby Lantmän på 0415-171 00. 

Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng