Odlingskonceptet Klimat & Natur

Under 2013 startade Lantmännen ett arbete för att påverka konventionellt odlat vetemjöl i en hållbar riktning. Det har nu funnit sin form i odlingskonceptet Klimat & Natur. En av de bakomliggande intressenterna är Polarbröd. Ett spännande koncept och en unik möjlighet för lantbrukare att höja värdet på sin spannmålsodling.

- Odlingsfrågor är verkligen hett hos våra kunder just nu. Vi får mycket frågor hela tiden om hur spannmålen odlas och vad det finns för möjlighet att plocka fram kvalitéer som konsumenterna efterfrågar.

Det berättar Arthur Warner, chef Inköp Industri Lantmännen Lantbruk, med daglig kontakt med bagerier och andra köpare av svenskproducerat mjöl. Intresset har bland annat resulterat i odlingskonceptet Klimat & Natur som drar igång rejält hösten 2014.

- Odling av detta höstvete kommer givetvis att premieras och ge lantbrukaren ännu en möjlighet att öka intäkterna betonar Johannes Åkerblom, segmentschef för spannmålsinköp på Lantmännen:

Klimat & Natur kan ses som toppen av en trappa med olika kvalitetstillägg. För att vara med på tåget måste man kontakta sin Lantmännensäljare innan sådden.

Sammanfattning av odlingskonceptet Klimat & Natur

KLIMAT
Klimateffekten ska ge en minskning med 20 % CO2

  • BAT-gödsel (BAT=Best Available Technology).  Mineralgödsel som har tillverkats enligt en metod med låg klimatpåverkan.
  • N-sensor
  • Ecodriving
  • Begränsning av användning av stallgödsel på hösten
  • Energikartläggning på gård

BIOLOGISK MÅNGFALD

  • Lärkrutor. Ska anläggas vid sådd.

ORDNING OCH REDA

INDUSTRIN
Konceptet innefattar även ett antal åtaganden i förädlingsledet (Cerealia). Det handlar till exempel om krav på transporter, grön el, kvalitet och livsmedelssäkerhet.

Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng