Min spannmålsaffär – det senaste inom LM2

Ett nytt smidigt verktyg i LM2 som ger en tydlig översikt av gårdens affärer. Grafer som visar tydligt hur många ton som är sålda och som finns kvar.

Hej Adnan!

Du är mitt uppe i arbetet med att implementera Min Spannmålsaffär i LM2. Hur går det?

–Det är på bana och vi siktar på att gå live i slutet av september förutsatt att vi har kunnat kvalitetssäkra funktionaliteten. Det kommer att bli ett bra verktyg som tillför stort värde för Sveriges lantbrukare.

Vad kommer de att kunna göra nu som de inte kunde innan?

–Allt är nytt, smidigare, behändigare. I befintliga tjänster ser inte lantbrukaren en tydlig bild på hur mycket av den totala skörden för respektive gröda som är såld, samt hur mycket som återstår. Nu visas allt i snygga tydliga grafer och faktiska ton så att de vet exakt hur mycket man sålt av skörden och till vilka priser.

Berätta om det, vad är så bra med verktyget?

–Det ger lantbrukaren en mycket tydligare total översikt över hens fysiska spannmålsaffärer med Lantmännen. Lantbrukaren kommer kunna bygga sin prognos i verktyget för kommande skörd och ha en översikt för mer än ett skördeår.

Vad menar du med en bra prognos, har inte lantbrukarna alltid kunnat det?

–Jo de vet såklart vad de odlar, men här erbjuder vi en riktigt enkel tjänst. Många av våra kunder säljer delar av skörden vid olika tillfällen, utifrån olika tidshorisonter och till olika priser. Dagspris, termin, pool, depå och ofta långt innan de skördat. Nu kommer verktyget att kunna sammanställa prognosen utifrån de avtal som är knutna till kundnumret. Informationen som är knuten till kunden går alltså in automatiskt och arbetet lantbrukaren själv får lägga in för att få en bra prognos blir mindre, men resultatet blir mer exakt.

Det låter ju fantastiskt, men något får man väl ändå bidra med själv?

–Ja, du bygger själv upp Min spannmålsaffär genom att lägga in arealer, avkastning och produktionskostnader för resp. gröda. Visionen framåt är att information som finns i Dataväxt ska kunna laddas in i Min spannmålsaffär. Som med alla våra tjänster i LM2 jobbar vi konstant med förbättring och utveckling.

Om jag förstår rätt handlar det om kostnadskontroll och vinster?

–Ja, det ger dig översikt över vad varje gröda kostar att producera, totalt och per ton. I samband med att en gröda läggs till så hämtar verktyget alla avtal du har med Lantmännen på den grödan. Genom denna information får du en detaljerad översikt på vad det kostar och vad du tjänar på att producera varje ton. Du får en bättre uppföljning av vad du faktiskt får betalt per kontrakt eftersom kontrakten uppdateras med avräknat pris per ton när leveransperioden är slut. Dessutom får du en daglig värdering av din osålda spannmål. Med tiden kommer fler nyckeltal kunna utläsas, i takt med att vi utvecklar verktyget.

Det låter som en fördel, särskilt för dem som har ett finansiellt intresse?

–Det tror jag att alla våra kunder har! Varenda krona räknas och det är därför jag är så glad att vi kan erbjuda den här nya och mycket mer överskådliga tjänsten. Om man handlar med finansiella kontrakt genom LM2 kommer ens finansiella position att vara en del av Min spannmålsaffär inom en snar framtid. Denna koppling är ännu inte på plats men vi jobbar ihärdigt att ha det på plats snarast.

Om jag inte känner mig så trygg, kan jag få hjälp då?

Vi kommer att göra en webbaserad genomgång som kommer finnas på LM2. Dessutom kommer alla säljare att ha stenkoll på verktyget.

Vad vill du säga till dem som ännu inte gått över från Mina Sidor till LM2?

Nu är det dags, vänta inte längre! Och passa på nu när Dataväxttjänsterna ingår.

När lanseras Min spannmålsaffär?

Planerat i slutet av september, så se till att du har registrerat dig innan dess.

Tack Adnan!

Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng