Hög avkastning på din vallodling

Hur höjer man avkastningen på vallen? Det finns tyvärr inte ett enkelt svar på den frågan då flera faktorer samverkar. Vår odlingsrådgivare ger här några tips som kan hjälpa dig att få ut så mycket som möjligt av din skörd till lägsta möjliga kostnad.

Precis som alla växter tappar vallen i takt med stigande ålder. Försök har visat att avkastningen sjunker med 10–20 procent per år. Johan Lagerholm, odlingsrådgivare på VäxtRåd, ger rådet att förnya vallen vart tredje år.

– Att löpande förnya vallen är en av de mest effektiva investeringarna du kan göra för att försäkra dig om en bra och jämn avkastning år efter år. Skördenivån är det som har störst betydelse för ekonomin eftersom det med en hög skörd finns fler kilo att fördela kostnaderna på.

Etableringskostnaden liten

Maskinkostnaden, inklusive förar- och bränslekostnader, är den i särklass största enskilda posten när man summerar alla produktionskostnader i samband med vallen. Den står för nästan hälften av kostnaderna. Därefter kommer gödsling som står för en knapp tredjedel av kostnaden. Tredje största posten är transportkostnaden från fält till gård som svarar för drygt tio procent.

– I de vallfoderkalkyler som vi gör ser vi att kostnaden för att förnya vallen, etableringskostnaden, bara står för några få procent i den totala produktionskostnaden, säger Johan.

Välj vallfröblandning med omsorg

Lantmännen har flera vallfröblandningar med olika unika egenskaper.

– En rekommendation är att testa en eller två säckar av en ny blandning. Det är ett enkelt och säkert sätt att prova hur de passar just dina förhållanden. Att välja rätt vallfröblandning utifrån dina förutsättningar betalar sig många gånger om eftersom kostnaden för vallfrö är en så liten del av den totala kalkylen.

Allt från planering till skötsel handlar givetvis i slutändan om att få så mycket som möjligt på sista raden när du summerar resultatet. Vill du diskutera vad som kan passa bäst för just dina förhållanden kan du kontakta din säljare eller växtodlingsrådgivare.

Läs mer om våra vallfröblandingar i Inför Vårsådd.

Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng