Gulrost i höstsäd

Det förekommer nu sporulerande gulrost i höst- och rågvete runtom i Sverige. Gulrost kan ge stora skördeförluster i framförallt höstvete och rågvete om den inte bekämpas i tid.

Gulrosten ökar i hela Sverige från att i många år framför allt varit ett sydsvenskt problem. Gulrost var en icke-fråga i Mellansverige bara för några år sedan. 2008 började de första angreppen dyka upp i Mellansverige, först i rågvete, sedan även i vete. Förr om åren kunde man räkna med gulrostangrepp i framförallt höstvete kanske vart femte år. I dag ser vi gulrost i såväl höst- som vårvete samt rågvete i stort sett varje år, samtidigt som problemet alltså spritt sig norrut i landet.

Av vårgrödorna är det främst vårvete som kan drabbas. Gulrosten är en svamp som snabbt förändras mellan åren. Man pratar om olika raser av gulrost som slår olika hårt mot sorterna. Vissa år kan en sort drabbas medan det nästa år kan vara en helt annan sort.

Bekämpning av svampen är aktuell från stråskjutning om sporulerande gulrost påträffas. Känsliga sorter, eller i områden som drabbats hårt av angrepp tidigare år, bör behandlas förebyggande.

Våra säljare och rådgivare kan ge dig råd om hur du på bästa sätt förebygger och bekämpar gulrost.

Läs också: Växtförädlarens kamp mot gulrosten

Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng