Guldläge för Brons

Höstvetesorten Brons lanseras hösten 2014. Det är ett högavkastande brödvete som även passar till foder och stärkelse. Karaktäristiskt är sortens något sena mognad samt mycket goda gulrostresistens.

- Brons uppför sig precis så som jag önskar av ett bra och säkert höstvete, så det var ett själklart val att ha Brons ett år till på fälten!

Det berättar Hans Cedergren på Thorslätt mellan Malmö och Trelleborg. Fjolårets Bronsodling till utsäde skördades med falltal kring 420–450, proteinhalt 12,5 % och prima rymdvikt mellan 807–817. 2012-2013 var ett knepigt växtodlingsår, ändå landade skörden på 9-9,5 ton per hektar och på de bästa bitarna dundrade skördemätaren upp i 15-16 ton.

Sen och bra mognad

Tina Henriksson, förädlare vid Lantmännen Lantbruk, är hjärnan bakom urvalsarbete som lett fram till höstvetesorten Brons. Hon trycker på mognaden och gulrostresistensen som speciellt intressanta egenskaper.

- Tidigare sågs sen mognad som ett stort minus för en höstvetesort. Men med dagens tajta skördekapacitet på de allt större egendomarna så behövs det variation i mognad – alltså även sena sorter, betonar Tina.

Den sena mognaden gör att sorten går sent upp i falltal. Detta medför att även om vädret är blött och knepigt tidigt under skörden så håller sig Brons falltal säkert.

Bra gulrostresisten

Gulrostresistensen är vetenskapligt dokumenterad vid Det Globala Rostcentrat i Flakkebjerg i Danmark. 

- Testerna där visar att Brons inte är känslig för någon av de gulrostraser som ställer till besvär i svensk höstveteodling just nu, berättar Tina.

Ett bra utgångsläge för en mycket intressant höstvetesort för sådd 2014!

Mer information

Läs mer om Brons i vår produktkatalog och här hittar du mer information om vår aktuella kampanj för Brons.

Vid frågor och beställningar är du välkommen att kontakta din säljare eller kundtjänst direkt på tel: 0771- 111 222, lantbruk.kundtjanst@lantmannen.com 

Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng