Goda erfarenheter av maltkornet Shandy

Frisk och sund, med ett mycket bra netto –det är Lars Andersson och Ebbe Perssons erfarenheter av maltkornsorten Shandy. De har odlat sorten de senaste två åren och tvekar inte att fortsätta. Bra resistensegenskaper, lätt att tröska och säker kvalitet talar också för Shandy som lanseras 2014.

Våren 2014 lanseras maltkornsorten Shandy. Men för lantbrukarna Lars Andersson och Ebbe Persson är det ingen nykomling. De senaste två åren har de odlat denna nya intressanta sort till provmältning och utsäde. Erfarenheterna så här långt är odelat positiva. – Vi kommer definitivt att fortsätta med Shandy 2014, menar de samstämmigt! Tillsammans har Lars och Ebbe lång erfarenhet av såväl utsädes- som maltkornsodling. Deras gårdar ligger strax norr om Trelleborg på klassisk bra maltkornsjord och tillsammans odlade de cirka 175 hektar Shandy till utsäde 2013. Ebbe sköter tröskarbetet och Lars står för torkning och lagring, kanske de två viktigaste momenten vid maltkorns- och utsädesodling. Eftersträvade egenskaper i dessa odlingar är i mångt och mycket lika – hög grobarhet, bra och sund utsädeskvalitet, hög skörd och bra netto givetvis.

Tröskningen säger mycket

Hur en sort är att tröska visar väldigt mycket om sorten: – Shandy har varit lätt att tröska båda åren, spröten lossnar lätt, ingen axbrytning, den står upp perfekt och avkastar riktigt bra, berättar Ebbe. Att jämföra sorter mellan olika år är alltid lite lurigt. Men med Shandy många års erfarenhet i bagaget så är känslan tydlig: – Jämfört med sorterna vi odlat tidigare är Shandy helt klart ett framsteg. Vi valde den för att vi bedömde den som det ekonomiskt bästa alternativet och det har det verkligen varit, betonar Lars. Han följer grödorna noga under säsongen och Shandy har visat sig vara en mycket frisk sort vilket avspeglat sig hela vägen in i torken.

”Att kunna testa och känna in sig på nya bra sorter är en stor fördel som utsädesodlare”

 – Vi har inte haft några sundhets- eller grobarhetsproblem med Shandy. Det är precis som det ska vara när man väljer en ny sort – bättre än det man odlat tidigare i alla viktiga egenskaper!

Bra odlingsegenskaper

Själva odlingen är ganska okomplicerad tack vare Shandys goda egenskaper. Förfrukten är sockerbetor och sådden sker i normal vårbrukstid, ofta i början av april, med kombisåmaskin. 350 grobara frö per kvadratmeter, P och K efter behov samt cirka 90–110 kilo kväve per hektar. Ogräs och skadegörare bekämpas efter behov. På svampsidan håller de eventuell mjöldagg i schack rutinmässigt. Avslutningsvis betonar Lars och Ebbe att de är väldigt glada för att ha fått chansen att prova sorten i två år. – Att kunna testa och känna in sig på nya bra sorter är en stor fördel som utsädesodlare. När Shandy nu visat sig hålla måttet så känns det tryggt att fortsätta med sorten framöver!

Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng