Energin i Pullfor

Under det senaste året har vi på Lantmännen höjt energin i många av våra foder till fjäderfä. I början av 2014 gjordes en rejäl energihöjning i komp-fodren till värphöns och samtidigt lanserades vårt energirikaste koncentratfoder någonsin: Komp 65 Xtra.

Det är en gammal men rådande sanning att fåglarna själva är bäst lämpade att avgöra om fodret möter dagens höga krav.

Mätning i forskningsmiljö
Vi får många frågor kring fodrets energi, och här vill vi gärna dela några tankar med er. Tvärtom vad som ibland sägs är det inte möjligt att korrekt mäta fodrets energi utan att genomföra kontrollerade utfodringsförsök i forskningsmiljö.

Generellt antagande
I en del länder, t ex Tyskland, har man dock valt att deklarera energin utifrån ett generellt antagande att protein, fett, stärkelse och socker bidrar till fodrets energi med en bestämd mängd.

Formeln finns i Lohmanns värphönsmanual:

  • 0,16 MJ * % råprotein i fodret 0,34 MJ * % råfett i fodret
  • 0,17 MJ * % stärkelse i fodret 0,13 MJ * % socker i fodret

Energivärde
Formeln är anpassad för kemiska analyser, men ger faktiskt en dålig bild av fodrets energivärde. Det beror på att ingen hänsyn tas till foderkomponenternas olika tillgänglighet. Två hypotetiska foder, ett med 3% rapsolja och ett annat med 3% spillolja från traktorn, skulle få exakt samma energivärde med ovanstående formel. Naturligt är det en omöjlighet!

Råvarors egenskaper utgångspunkt
På Lantmännen har vi sedan länge använt en tabellsamling som balanserar olika råvarors unika egenskaper, som utgångspunkt för våra energiberäkningar. Många fodertillsatser (t ex enzymer) anses frigöra energi i fodret, men vi har valt att inte justera foderrecepten när vi använder dessa tillsatser. Därmed är vi säkra på att fodrets råvaror (spannmål, fett etc.) ger den energi som krävs för optimal prestanda.

Här hittar du mer information om vårt fodersortiment för fjäderfä.

Välkommen att kontakta din säljare eller kundtjänst för mer information.
Kundtjänst når du på tel: 0771- 111 222 eller lantbruk.kundtjanst@lantmannen.com

Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng