Aktuellt i LM2: fröavtal

Utvecklingen av LM2 fortsätter i rask takt. Ungefär var fjärde vecka släpps en ny version. Den nya versionen kan innebära allt från att helt nya tjänster blir tillgängliga till att redan befintliga tjänster och funktioner förfinas. I kommande version finns flera nya tjänster, däribland fröavtal. Vi har frågat Magnus, frösamordnare, vad som är på gång.

Hej Magnus!

Det händer spännande saker i LM2. Vi lanserar en helt ny tjänst för alla fröodlare. Berätta!

Det stämmer! Från slutet av november kommer man som fröodlare att kunna se sina fröanalyser i LM2. Så snart vi har rensat fröråvaran och Jordbruksverket har analyserat den dyker resultatet upp i odlarens LM2. Tjänsten kommer allt eftersom utvecklingen framskrider att omfatta det mesta för fröodlaren: mina avtal med all data såsom certifieringsnummer, arealer och invägda volymer, historik, odlarbrev… You name it!

 

Det låter ju väldigt användbart. Vilka blir skillnaderna för den enskilde odlaren mot hur det ser ut idag, i Mina Sidor?

Det blir en enorm skillnad! Tidigare har odlaren bara kunnat se invägd vikt och leveransvattenhalten. Analysresultatet har odlaren fått i samband med att avräkningen kommit den 31 januari (alla fröodlare avräknas 31 januari enligt branschöverenskommelse, red anm). Är lantbrukaren nyfiken har denne fått ringa mig och fråga efter resultatet. Så detta kommer verkligen att förenkla och spara tid för odlarna. Till en början kommer det kanske att bli mycket frågor om hur man ska tolka analysvärdena, vad är bra och vad kunde jag som odlare gjort bättre, men då är det bara att slå mig en signal så hjälper jag till!

 

Jag har förstått att detta är en tjänst som länge efterfrågats av fröodlare.

Ja, möjligheten för odlarna att se sina analysresultat är något som både fröodlarna och jag har velat ha under flera år men som varit svårt att lösa i Mina Sidor. Så detta är faktiskt en riktig ”kioskvältare”. Och så är det riktigt roligt när vi kunnat ta odlarnas önskemål och utveckla en helt ny tjänst som tillgodoser ett verkligt behov.

Något jag hoppas att vi kan utveckla i framtiden är att kunna koppla ihop odlingen med markkarteringen, gödslingen med N-sensorn, växtskyddsbehandlingarna, skördekarteringen etc. Efter några år, även med andra grödor i växtföljden, kommer man då att få en mycket bra bild över hur fälten beter sig och om man behöver förändra något i sin odlingsstrategi.

 

Om vi tittar lite bredare, är detta något unikt?

Helt unikt! Vi kommer vara de enda i branschen som kan ge denna service. Jag tror inte ens att de stora danska företagen har något liknande.

 

Så spännande! Om jag som fröodlare ännu inte registrerat mig i LM2 och skulle vilja ha lite hjälp att komma igång, kan jag få hjälp då?

Om man inte kommit igång med LM2 eller är osäker så ring eller maila supporten, studera registreringsbroschyren eller kolla på instruktionsvideon. Som LM2-användare har man en alldeles egen support som är specialiserad på LM2-frågor.

 

När får fröodlarna tillgång till den nya tjänsten?

Den lanserades 22 november och finns tillgänglig för alla fröodlare redan idag. Men vi ska se detta som en första version. Vi vet att där finns några mindre brister så nu kommer vi utvärdera funktionen och till nästa release, i slutet av december, kommer vi släppa en uppdaterad version.

 

Av ren nyfikenhet: vad tycker du är bäst med LM2, om du inte får svara frötjänsten?

Svårt att säga en specifik tjänst då jag inte varit så aktiv ännu. Men sett i ett lite större sammanhang är det här något som ger lantbrukarna en enorm möjlighet att optimera sitt företag. Allt på ett och samma ställe – helt unikt!

 

Tack Magnus!

 

Länkar

Registrera dig i LM2

Så här registrerar du dig

Webbsida LM2

Kontakta nätsupport: 0771-111 222, knappval 4. E-post: lm2support@lantmannen.com 

Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng