73 000 ton havre på väg till USA

Just nu är 73 000 ton havre från Lantmännen på väg över Atlanten. Färden beräknas ta 22 dygn och slutdestinationen är Houston.

”Eco Splendor” påbörjade sin resa den 25 november, ombord finns 10 500 ton ekologisk grynhavre och 19 000 konventionell foderhavre. Lastningen har skett från Lantmännen Lantbruks anläggningar på Djurön och i Uddevalla.

Djurön


Resa på 22 dygn

Bara några dagar senare lämnade”Kure Harbour” Djurön lastad med 43 300 ton foderhavre. Resan över Atlanten beräknas ta 22 dygn. Båten är tre år gammal, mäter 190x30 meter och har motorer på totalt ca 8 000 hästkrafter.

(Bild på Lantmännen spannmålsanläggning på Djurön)

Svensk havre internationellt eftertraktad

73 000 ton motsvarar ett normalår ca 12% av den svenska odlingen av havre. Svensk havre är internationellt eftertraktad pga av dess goda kvalitet. Förhoppningen är att ytterligare en båt ska segla över Atlanten framåt vårkanten

Mikael Jeppsson


-  Att vi lyckats få iväg 73 000 ton havre på en vecka är ett kvitto på att vi klarar av väldigt stora kvantiteter, det är väldigt viktigt för att vi ska kunna öka våra volymer konstaterar Mikael Jeppsson, chef för Spannmålsenheten på Lantmännen Lantbruk.

Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng